Work less, Play more

0 0

in het diepe springen

Voor mij is al enige tijd duidelijk dat de uitspraak Work hard, Play harder niet meer van deze tijd is. Hard werken resulteert tegenwoordig vaak in het tegenovergestelde van spelen: inactiviteit, uitgeblust hangen voor de tv en gedachteloos zappen. Je zit in een soort grijze zone waarin je probeert uit te rusten van het harde werk, het liefst iets leuks wilt gaan doen, maar uiteindelijk te moe bent om nog iets te ondernemen. Wat er dus toe leidt dat je helemaal niet toe komt aan Play harder.

 

Work harder?

Omdat werk en privé steeds meer in elkaar overlopen is het ook belangrijk je te realiseren dat vrije tijd en ruimte voor spelen steeds beperkter worden. Werk sluipt ongemerkt de vrije tijd in: even een mailtje checken, nog even iets voorbereiden en voor je het weet is je vrije dag of het weekend alweer voorbij. Work hard wordt langzaamaan Work harder!

Daarbij komt dat ik meer geloof in een ander belangrijk principe namelijk Less = More. Alsmaar harder werken gaat ons niet verder helpen om de complexe wereld om ons heen te begrijpen en oplossingen te vinden voor de vraagstukken die spelen. Dus als we minder gaan werken, houden we meer tijd over om te spelen. Work less, Play more.

Spelen: onze natuurlijke manier van leren

Klinkt heel simpel, maar je vraagt je misschien af: hoe zit dat dan met dat spelen? Minder werken en meer vrije tijd en dan zijn die complexe vraagstukken vanzelf opgelost?
Jammer, maar zo bedoel ik méér spelen juist niet! Ik ben van mening dat spelen niet alleen een invulling van onze vrije tijd moet zijn, maar juist deel moet gaan uitmaken van onze werktijd. Zodat we door weer te gaan spelen onze natuurlijke manier van leren gaan toepassen.

Net zoals een kind door het spelen leert over zichzelf, anderen en de wereld om zich heen, zo is spelen ook voor volwassenen een manier om de wereld beter te begrijpen. Stuart Brown, een pionier in het onderzoek naar spel, zegt tevens dat mensen ook echt zijn ‘ontworpen’ om gedurende ons hele leven te spelen. Het is daarom zo jammer dat voor veel volwassen het logisch denken de maatstaf is geworden. En die logische denkwijze ook in hun werk toepassen.

Gelukkig komt er steeds meer het besef dat beide manieren van denken en leren zijn eigen voordelen en toepassingen kent. En dat deze prima naast elkaar kunnen bestaan en elkaar aanvullen. Albert Einstein deed al de uitspraak: Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal .

Een leven lang leren!

Kortom een wereld die steeds complexer wordt houdt in dat iedereen een leven lang moet blijven leren. Niet alleen vakmatig, maar ook om als persoon te blijven groeien. Verbeelding speelt hierin een belangrijke rol en daarmee wordt spelen dus een aanvullende manier waarop volwassenen kunnen blijven leren. Om op deze manier slimmer te gaan werken, op een leukere manier en met als uiteindelijk resultaat: WORK LESS, PLAY MORE!

Ben jij benieuwd hoe jij meer kunt gaan spelen in jouw werk?
Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Plaats een reactie

DE GROENE MARKETEER